Tuhkarokko on yksi tarttuvimmista virustaudeista
Tietoa | Infektiot

Tuhkarokko on yksi tarttuvimmista virustaudeista

Ennen rokotusten käyttöönottoa lähes kaikki suomalaislapset sairastivat tuhkarokon. Nykyisinkin tavataan yksittäisiä tartuntoja tai tautiryppäitä rokottamattomien lasten joukossa.

Tuhkarokko eli morbilli tunnetaan yhtenä tarttuvimmista virustaudeista. Sen aiheuttaja on paramyksovirus. Tuhkarokkoa pidetään yhtenä kaikkein epämiellyttävimpänä ja vaarallisimpana ihottumaa aiheuttavana lastentautina, koska siihen liittyy komplikaatioita, jotka voivat vaikuttaa lapseen.

Tauti leviää helposti

Tartunta tapahtuu pisaratartuntana, ja vaikka sairas on eristettynä, tauti voi levitä huoneesta toiseen. Jokainen, jolla ei ole ollut tautia aiemmin tai jota ei ole rokotettu, voi saada tartunnan.

Jos sinulla on tuhkarokko, voit tartuttaa sitä kahdeksan päivää siitä, kun olet saanut tartunnan, ennen taudin puhkeamista, aina siihen saakka, kunnes ihottuma on hävinnyt, tai vähintään viisi päivää taudin puhkeamisen jälkeen. Tuhkarokko ei tartu esineiden tai terveiden ihmisten välityksellä.

Oireina korkea kuume ja paha ihottuma

Tartunnan saamisesta sairauden puhkeamiseen kuluva itämisaika voi vaihdella, mutta noin 10 päivää on normaalia. Silloin kuume nousee noin 39 asteeseen, tulee nuhaa, yskää, silmät ovat punaiset ja valoherkät. Kaulan imusolmukkeet voivat myös kipeytyä ja turvota, ja voi olla hakkaavaa yskää ja kurkkukipua. Alaleukaan, poskihampaitten lähelle voi ilmaantua harmaata hiekanjyvän kokoista ihottumaa. Täplät tulevat näkyviin ennen ihottumaa.

Kolmen neljän päivän kuluttua kuume voi laskea, mutta se nousee nopeasti uudelleen, kun ihottuma puhkeaa. Se alkaa yleensä korvien ympäriltä ja leviää alas keholle ja jalkoihin 1–2 vuorokauden kuluessa. Näpyt ovat aluksi melko pieniä, parin millin suuruisia, mutta kasvavat pian kaksinkertaisiksi ja alkavat "sulaa yhteen". Ne ovat kirkkaan punaisia. Kuumetta voi olla jopa 40 astetta, ja se voi kestää pari päivää. Sitten se taas laskee ja ihottuma häviää, mutta jäljelle voi jäädä muutamia ruskeita näppyjä.

Viikkoa myöhemmin lapsi on taas terve, jollei ilmene mitään komplikaatioita. Tuhkarokon sairastaneet lapset voivat palata päiväkotiin vasta tervehdyttyään kunnolla. Kuumetta ei saa olla.

Tuhkarokon sairastamisesta saa taudille elinikäisen immuniteetin. Nykyään sairautta ehkäistään rokotuksin ja tuhkarokkorokotus saadaan lapsena osana MPR-kolmoisrokotetta.

Hoito on oireiden mukaista

Hoitoon kuuluu vuodelepo viileässä huoneessa ilman liiallista valaistusta. Yskänlääkettä ja kuumetta alentavaa lääkettä annetaan vain lääkärin määräyksestä. Virusta vastaan ​​ei ole saatavilla lääkettä.

Sairastuneen kanssa samoissa tiloissa olleet on etsittävä ja suojattava rokotuksella ne, jotka eivät ole sairastaneet tuhkarokkoa tai joita ei ole jo rokotettu. Näin voidaan ehkäistä epidemioita.

Jos tilanne pahenee ja kuume pysyttelee korkealla pidempään, on otettava yhteys lääkäriin. Pitää varmistaa, ettei synny mitään komplikaatioita kuten keuhkokuumetta, korvatulehdusta tai hermojärjestelmän infektiota. Tämä on onneksi hyvin harvinaista, vain noin yksi tuhannesta sairastuu.

Katso THL:n videolta, millaisiin toimenpiteisiin täytyy ryhtyä, kun epäillään tuhkarokkotartuntaa:

Kirjoittaja: Per Grinsted, yleislääkäri
Päivittäjä: Göran Günther, ylilääkäri, infektiosairauksien erikoislääkäri, Akademiska sjukhuset, Uppsala
Muut lähteet: THL, Terveyskirjasto
Kuvitus: iStockphoto