Avanne voi masentaa ja hävettää
Tietoa | IBD

Avanne voi masentaa ja hävettää

Arki ihon pinnalla sijaitsevan ulostetta keräävä pussin kanssa ei aina ole helppoa. Avanteen kanssa voi joutua elämään pysyvästi, mutta hyvällä itsehoidolla sen ei tarvitse rajoittaa elämää.


Julkaisupäivä: 7.6.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Mitä tarkoitetaan kolostomialla?

Kolostomia on leikkauksella tehty aukko paksusuoleen (colon), joka viedään vatsan seinämän ja ihon läpi niin, että suolen sisältö voi tyhjentyä. Aukkoa kutsutaan avanteeksi tai stoomaksi. Kolostomia voi olla tarpeellinen, kun suoli on mennyt tukkoon, suolistoon on tullut reikä, tai osa paksusuolesta on vahingoittunut syövän tai haavaisen paksusuolen tulehduksen seurauksena. Kolostomia voidaan tehdä väliaikaisesti tai pysyvästi, taustalla olevasta sairaudesta riippuen. Kolostomiat erotellaan sen mukaan, tehdäänkö ne suolen poikittaiseen osaan, laskevaan osaan vai sigmasuoleen, eli paksusuolen viimeiseen osaan ennen peräsuolta.

Tilapäiset avanteet

Poikittaisen paksusuolen kolostomia

Avanne voidaan sijoittaa vatsan oikealle tai vasemmalle puolelle tai keskelle. Tämä kolostomiatyyppi tehdään yleensä väliaikaiseksi vähentämään suolen sairaan osan kuormitusta. Tällöin suoli saa aikaa parantua ja palautua jälleen normaaliksi. Poikittaisen paksusuolen kaksi päätä ommellaan myöhemmin yhteen siten, että läpikulku palautuu. Useimmissa paksusuolen poikittaisen osan kolostomiatapauksissa vedetään lenkki suolesta vatsan seinämän läpi ja tehdään viilto suolen seinämään. Tällä tavoin samassa avanteessa on kaksi aukkoa suoleen (kaksipiippuinen kolostooma). Avannetta tarkasteltaessa on helppo nähdä, mikä osa kuuluu suoliston toimivalle ja mikä toimimattomalle osalle.

Kaksipiippuinen kolostooma

Kaksipiippuisessa kolostoomassa, tai lenkkikolostoomassa, on kaksi aukkoa suolistoon. Ylempi tai oikeanpuoleinen avanne johtaa suolen aktiiviseen osaan. Alempi tai vasemmanpuoleinen avanne menee suoliston toimimattomaan osaan. Kaksipiippuinen avanne voidaan myöhemmin sulkea ompelemalla suolen kaksi osaa yhteen.

Pysyvät avanteet

Pysyvät avanteet tehdään yleensä paksusuolen laskevaan osaan tai sigmasuoleen. Tällöin osia paksusuolesta tai peräsuoli on poistettu. Avanne sijoitetaan yleensä vatsan vasemmalle puolelle. Joskus avanteen ympärille muodostuu tyriä. Tällaiset tyrät voivat olla kivuliaita ja usein vaikeita korjata.

Ohjaus omatoimisuuteen

On tärkeää, että potilaalle annetaan opastusta kolostooman itsehoitoon. Alussa avanneleikkaus on monille shokki. Potilas saattaa masentua eikä halua opetella hoitamaan avannetta itse. Ajan mittaan useimmat hyväksyvät tilanteen ja huolehtivat mieluummin itse avanteen hoidosta.

Potilaalle annetaan yleensä perusteelliset tiedot toimenpiteestä ennen leikkausta. Kaikki eivät ymmärrä mitä leikkaus tarkoittaa, kun taas toiset kokevat tiedot erittäin masentavina. On kuitenkin tärkeää, että potilasta informoidaan etukäteen, jotta vältetään mahdollinen shokki jälkeenpäin. Potilasta rohkaistaan esittämään kysymyksiä ja puhumaan ihmisille, joilla on perusteellinen tietämys avanteen hoidosta (avannehoitaja). Myös muiden saman kokeneiden vertaistuki voi myöhemmin osoittautua arvokkaaksi.

Avannesidos

Ulosteen keräämiseen on olemassa hieman erilaisia apuvälineitä. Yleisin on avanteen ympärille kiinnitettävä avannepussi, joka vaihdetaan neljän-viiden tunnin välein. Joskus käytetään keinotekoista peräsuolta (ohutsuolen säiliö) ja potilasta opetetaan hallitsemaan ulosteen tyhjennys. Kun potilas hallitsee tämän, avanteen päälle tarvitaan enintään yksi sidos ja potilas tyhjentää suolen tarvittaessa.

Avanteen hoito

Avanteen ympärillä oleva iho on pidettävä puhtaana ja suojattava suolen sisällöltä, joka voi vahingoittaa ihoa. Alue pestään säännöllisesti saippualla ja vedellä ja kuivataan huolellisesti ennen ihonsuojarenkaan tai -levyn kiinnitystä ihoon. Ihonsuojalevy toimii sitten avannepussin kiinnikkeenä.

Osa potilaista joutuu pehmentämään ulostetta lisäämällä vettä avanneaukon kautta. Tämä tehdään erikoissondin avulla, joka viedään avanteeseen.

Ruokavalio

Ripuli, ilmavaivat ja ummetus voivat hankaloittaa avanteen kanssa elämistä. Ruokavalion rajoittamiseen ei ole suoranaista tarvetta, mutta on hyvä kiinnittää huomiota sellaisten ruokien nauttimiseen, jotka tuntuvat itselle parhaiten sopivilta. Ruuan huolellinen pureskelu on tärkeää. Avanne voi aiheuttaa hajua ja asiaa voi hallita huolellisella puhdistuksella, välttämällä kaasuja muodostavaa ruokaa ja sijoittamalla avannepussi järkevästi. Hajusteiden käyttö on myös mahdollista.

Lähteet: Medibas, Avanne.fi
Kuvitus: Shutterstock