Angelicalla on stressivatsa: ”Minulla oli valtavia vatsakipuja”
Potilastapaukset | Ärtyvä suoli

Angelicalla on stressivatsa: ”Minulla oli valtavia vatsakipuja”

Pahoinvointi ja vatsakivut saivat Angelica Karlssonin lähtemään lääkäriin. Hän sai diagnoosin, jossa kerrottiin, että kipu johtui stressistä.

Ruotsalainen Angelica Karlsson, 27, asuu Lundissa ja työskentelee sosionomina. Noin puolitoista vuotta sitten vatsa alkoi aiheuttaa hänelle ongelmia.

– Huomasin, että voin aika ajoin huonosti, ja että minulla oli valtavia vatsakipuja tiettyinä päivinä. Aluksi ajattelin, että se johtui jostakin, mitä olin syönyt tai että minulla oli ehkä jotain allergiaa. Lopulta kumppanini oli kuitenkin niin huolissaan, että varasi minulle ajan lääkäriin ja raahasi minut sinne.

Lääkäri teki paljon testejä, joista yksikään ei viitannut mihinkään sairauteen. Sitten hän kysyi, millaista Angelican elämä oli, ja muutamassa minuutissa hän totesi, että Angelicalla oli stressivatsa.

– Tein siihen aikaan kolmea työtä, joista yksi oli melko jäsentymätöntä ja minusta tuntui jatkuvasti, että tein huonoa työtä. Kaksi muuta työpaikkaani olivat hyviä, mutta koska en voinut työskennellä missään niistä koko sydämelläni, tuntui, että minun pitäisi tehdä vähän enemmän kaikissa kolmessa paikassa. Mutta en moiti pelkästään työtä. Luulen vain, että työt olivat tässä laukaisevana tekijänä.

Parin kuukauden osa-aikainen sairausloma, keskustelu, stressinhallintakurssi ja lääkitys kohensivat Angelican ja hänen vatsansa tilannetta.

Muutokset auttoivat

Angelica on tehnyt koko joukon muutoksia elämässään, jotta hyvä olo jatkuisi. Hän sanoi itsensä irti kahdesta työstä ja alkoi samanaikaisesti työskennellä täysipäiväisesti jäljelle jääneessä työpaikassa. Angelica syö säännöllisinä aikoina ja pyrkii kiinnittämään huomiota syömisen terveellisyyteen. Lisäksi hän uskoo oppineensa sanomaan paremmin ei. Hän ei suostu ​​enää tekemään omalla vapaa-ajallaan asioita, joita hän ei halua tehdä.

– Tärkein muutos on siinä, että yritän pysähtyä heti, kun tuntuu että kaikki karkaa käsistä. Otan vastaan apua kumppaniltani, ystäviltä, kollegoilta ja esimieheltä, jotta en joutuisi enää uudelleen samaan noidankehään.

Aina silloin tällöin Angelica tuntee edelleen pahoinvointia, joka johtuu siitä, että mahahappo nousee ruokatorveen. Lisäksi hän saa vatsanväänteitä, jos hän ei ole huolellinen syömistensä kanssa. Tällä hetkellä Angelica ei käytä mitään lääkkeitä, mutta hätätilanteissa hän ottaa lääkekuurin lievittääkseen pahimpia oireita.

Lue myös: 8 vinkkiä stressivatsan hoitoon

Toimittaja: Terese Alvén
Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja