Vaivana vihlovat hampaat – mikä avuksi?
Tietoa | Terve suu

Vaivana vihlovat hampaat – mikä avuksi?

Hampaiden vihlominen voi kieliä ongelmasta, joka vaatii hoitoa. Kokosimme syyt, joista vihlominen voi johtua.

Auts, mikä vihlaisu! Hampaissa voi tuntua ilkeältä, kun juot tai syöt jotain kylmää tai makeaa. Ei se varmaan kuitenkaan ole mitään vakavaa?

Usein vihlonnan syyksi paljastuvat vetäytyneet ikenet. Silloin hampaasta paljastuu alue, jota hammaskiille ei suojaa ja joka on altis vihlomiselle. Jos vihlomisen syy ei ole tiedossa, on parasta käydä hammaslääkärissä.

Miksi hampaat vihlovat?

Vihlominen voi kertoa näistä kaikista vaivoista:

  • Vetäytyneet ikenet
  • Plakki
  • Ohentunut hammasluu eli dentiini
  • Hampaan halkeama
  • Kariesvaurio

Ikenen vetäytyminen johtuu yleisimmin hoitamattomasti ientulehduksesta. Myös liian kova hammasharja ja turhan voimallinen harjaaminen voivat aiheuttaa vetäytymistä. Tällöin hampaasta paljastuu hammasluuta eli dentiiniä, jota kiille ei suojaa.

Hammasluussa on nesteen täyttämiä kanavia, jotka johtavat syvemmälle hampaan sisälle. Kun neste kanavissa liikkuu esimerkiksi kylmän johdosta, syvällä hampaan sisällä olevat hermosolut aistivat tämän vihlomisena.

Tavallisia vihlonnan aiheuttajia ovat myös hampaan reikiintyminen, paikan aukeaminen ja hampaan halkeaminen. Vihlominen voi myös liittyä hampaiden kulumiseen esimerkiksi bruksismin seurauksena tai syöpymiseen happamien juomien takia.

Vihlomista esiintyy myös esimerkiksi paikkauksen tai valkaisun jälkeen, mutta tällöin vihlomisen pitäisi mennä itsestään ohi muutamassa viikossa.

Voiko hammaslääkäri auttaa?

Jos vihlonnan takana on reikä hampaassa, hammaslääkäri tutkii, voiko reikiintymisen vielä pysäyttää vai pitääkö hammas paikata. Reikiintymisen pysäyttäminen lopettaa vihlonnan. Pintahalkeama voidaan puolestaan korjata esimerkiksi yhdistelmämuovilla.

Jos ongelmana on purennan häiriö, apu voi löytyä esimerkiksi purentakiskosta tai tasapainottamalla purentaa hiomalla.

Paljastuneeseen hammaskaulan vihlontaan, johon eivät riitä kotikonstit, saa apua hammaslääkärin tekemästä fluorauksesta.

Mitä voin tehdä itse?

Jos vihlominen johtuu ikenien vetäytymisestä, tilanteen helpottamiseksi on monia konsteja. Hammasharja kannattaa vaihtaa pehmeään ja hammastahna vihloville hampaille tarkoitettuun. Kannattaa myös kiinnittää huomiota oikeaan pesutekniikkaan. Sähköhammasharjalla saa tutkitusti aikaan parempaa jälkeä kuin perinteisellä hammasharjalla. Hampaat tulee harjata kahdesti päivässä ja hammasvälit täytyy puhdistaa päivittäin, jotta saat poistettua bakteeriplakin ienrajoista.

Happamien juominen jatkuvaa nauttimista kannattaa välttää, sillä ne syövyttävät kiillettä. Kannattaa myös muistaa, että hampaiden harjaus välittömästi ruokailun jälkeen ei ole hyväksi hampaille. Suun voi raikastaa ksylitolituotteilla, jotka samalla pysäyttävät happohyökkäyksen.

Lähteet: Hammaslääkäriliitto, Terveyskirjasto
Kuvitus: iStockphoto