Tiesitkö? Ientulehdus voi johtaa jopa hampaiden irtoamiseen
Tietoa | Terve suu

Tiesitkö? Ientulehdus voi johtaa jopa hampaiden irtoamiseen

Otathan hampaiden hoidossa huomioon myös ienten terveyden? Tulehtuneet ikenet voivat johtaa jopa irronneisiin hampaisiin.

Meistä on tullut viime vuosikymmeninä huomattavasti parempia hampaiden hoitajia, ja monen hampaat kestävät jopa koko eliniän. Ei kuitenkaan riitä, että käy hammaslääkärissä vain silloin tällöin. Terveiden hampaiden tärkein tae ovat huolellisen puhdistuksen lisäksi säännölliset hammaslääkärikäynnit.

Hampaiden lisäksi täytyy muistaa huolehtia myös ikenistä ja leuasta, johon hampaat ovat kiinnittyneinä. Jos niitä ei hoideta, on olemassa ientulehduksen ja hampaiden menettämisen vaara, kun tulehdus pääsee jylläämään leukaluuhun.

Mistä ientulehduksen tunnistaa?

Ikenistä voi vuotaa verta hampaiden harjauksen yhteydessä ja ikenet voivat olla arat ja punoittavat. Tavallisimmin tulehdus johtuu siitä, että bakteerit ovat jääneet liian pitkäksi aikaa hampaisiin tai hampaita ympäröiviin ientaskuihin.

Miten ientulehdusta voidaan ehkäistä?

Tulehdusta ehkäistään harjaamalla hampaat kunnolla päivittäin. Sähköhammasharjalla saa tutkitusti paremman puhdistustuloksen, joten kannattaa vaihtaa käsikäyttöinen hammasharja sähköiseen. Lisäksi kerran päivässä pitäisi käyttää hammaslankaa tai hammastikkuja, jotta myös hammasvälit tulevat puhdistetuiksi. Jos toimit edellä mainittujen ohjeiden mukaan, ientulehduksen ja hampaiden irtoamisen riskit ovat vähäiset.

Voiko hampaiden irtoamista hoitaa?

Jos hampaiden irtoaminen leviää niin että hampaat muuttuvat pitkäkaulaisiksi ja löystyvät, ne ovat vaarassa pudota. Ennen kuin tilanne ajautuu niin pitkälle, hammaslääkärisi voi varoittaa sinua, ja pyytää harkitsemaan tarvittaessa leikkausta, jotta varmistettaisiin, että hampaiden irtoaminen ei etene. Jos leikkaus katsotaan tarpeelliseksi, se tarkoittaa, että tulehtunut ien leikataan pois ja hampaiden ympärykset puhdistetaan perusteellisesti. Hampaat näyttävät vähän pidemmiltä, mutta ikenistä tulee taas terveet ja kiinteät.

Parasta hammashoitoa on hampaiden harjaus kahdesti päivässä sekä hammaslangan tai hammastikkujen käyttö kerran vuorokaudessa. Säännöllinen hampaiden hoito voi estää ikenien tulehtumisen ja hampaiden irtoamisen niin että voit saada pitää hampaasi koko elämäsi ajan.

Kirjoittaja: Lalle Hammarstedt, yleislääkäri
Päivittäjä: Stina Nordqvist, toimittaja
Kuvitus: iStockphoto