Ripulointia, vatsakipuja ja väsymystä – Emma sairastaa Crohnin tautia
Potilastapaukset | Vatsa

Ripulointia, vatsakipuja ja väsymystä – Emma sairastaa Crohnin tautia

Jatkuva ripulointi, vatsakivut ja jatkuva väsymys olivat pitkään Emma Anderssonin arkea. Saatuaan kymmenen vuoden ajan lähetteitä erilaisiin tutkimuksiin, hänellä diagnosoitiin lopulta Crohnin tauti.

Ruotsalainen Emma Andersson ei ollut koskaan kuullut sairaudesta nimeltä Crohnin tauti. Hän oli lopen kyllästynyt jatkuviin vessakäynteihin ja kipuun ja halusi apua. Emma hakeutui hoitoon, mutta häntä palloteltiin paikasta toiseen. Vaikka Emmalle tehtiin kolonoskopia eli suolistotutkimus, ei tähystys kuitenkaan paljastanut mitään olennaista.

Jälkeenpäin Emma on arvellut, että hänellä ei tähystyksen aikaan ollut tulehdus päällä – Crohnin tauti nimittäin etenee lyhyinä ja pidempinä kausina, joiden aikana oireet vaihtelevat ja tulevat vähitellen vaikeammiksi.

Emmalle syntyi lopulta käsitys, että vatsaongelmat oli vain pakko hyväksyä. Tilanne ei kuitenkaan parantunut ajan myötä, pikemminkin päinvastoin. Koska oireet pahenivat asteittain, hän oppi sopeutumaan yhä vaikeampiin oireisiin.

– Kaverit eivät ymmärtäneet, miten kestin. Huonoon vointiin kuitenkin tottuu, ja kun olin tottunut johonkin oireeseen, pian tuli uusia oireita, joihin taas totuin.

Tilanteen ollessa pahimmillaan Emmalla oli äkillisiä ripulikohtauksia, ja hän joutui käymään vessassa jopa viisitoista kertaa päivässä. Hän oli myös hyvin väsynyt. Emman sosiaalinen elämä kärsi, koska hän ei jaksanut harrastaa kavereiden kanssa.

– Ja sitten oli vatsakipuja. Kipu oli kuin olisi kova vessahätä, vain kymmenen kertaa pahempi. Eikä kipu ollut vain vatsassa, vaan se tuntui koko kehossa. Silloin halusin vain maata sikiöasennossa.

Fistelit piti leikata

Crohnin tauti on krooninen tulehduksellinen suolistosairaus (IBD), johon voi joskus liittyä paiseita ja fisteleitä, tulehtuneita käytäviä suoliston alueella.

– Kerran tunsin toisessa pakarassa muhkuran. En silloin kiinnittänyt siihen enempää huomiota, ajattelin sen vain johtuvan turvotuksesta. Mutta muhkura kasvoi, ja minä tulin kipeämmäksi. Kun sitten menin päivystykseen, se muhkura oli niin kipeä, etten pystynyt edes istumaan.

Fistelit leikattiin. Kun Emma heräsi leikkauksen jälkeen, lääkäri tuli kertomaan, että hänellä luultavasti oli krooninen suolistosairaus, Crohnin tauti.

– Kotiin päästyäni googlailin sairaudesta niin paljon kuin voin, ja kaikki lukemani sopi minuun.

Nykyään Emma etsii töitä

Nyt on kulunut kaksi vuotta siitä, kun Emma sai diagnoosin. Hän on 27-vuotias ja saa biologista lääkettä, jota piikitetään säännöllisin väliajoin. Lisäksi hän käyttää päivittäin immuunipuolustusta hillitsevää lääkettä.

– Lääkkeet ovat auttaneet suolistoani paljon. Se oli ennen erittäin tulehtunut, ja nyt se on oikein hyvässä kunnossa. Valitettavasti lääkkeistä ei ole ollut yhtä paljon apua fisteleihin. Lääkkeillä on myös paljon sivuvaikutuksia, kuten nivelkipuja, kovaa väsymystä, päänsärkyä ja pahoinvointia. Toisaalta, kun vertaan sitä aikaisempaan eristäytymiseeni ja kipuihin, olen sitä mieltä, että lääkkeet ovat sen arvoisia.

Emma on ollut nyt pitkään sairauslomalla, mutta hän etsii töitä.

– Olen opiskellut paljon erilaisia sairauksia ja tutkinut, millainen levinneisyys niillä on. Kaikkein mukavinta olisi saada työskennellä omaan sairauteeni liittyvien asioiden parissa, koska se on ollut niin suuri osa elämääni.

Toimittaja: Anna-Cajsa Torkelsson
Kuvitus: iStockphoto

Lue myös: Crohnin tauti diagnosoidaan usein vuosien sairastamisen jälkeen

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja