Kimillä on ollut ärtyvä suoli jo 30 vuotta:
Potilastapaukset | Vatsa

Kimillä on ollut ärtyvä suoli jo 30 vuotta: "Punainen liha on vatsalle vaikea"

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on suolistosairaus, johon ei ole parannuskeinoa. Ruokavalio- ja elintapamuutokset voivat usein helpottaa oireita. 

Kirjailija Kim Kimselius voi parhaiten syödessään kasvisruokaa ja välttämällä stressiä.

– Olin joitakin vuosia kasvissyöjä, ja silloin sain pidettyä sairauden kurissa. Punainen liha vaikuttaa olevan vatsalle vaikea sulattaa, joten sitä syön tuskin koskaan. Teetä voin juoda kohtuullisesti, kahvia en ollenkaan.

Kim on kokeillut lähes kaikkea. Hänellä on ollut ärtyvän suolen oireyhtymä, vaaraton joskin hankala sairaus, yli 30 vuoden ajan. Hän on tottunut sopeutumaan sairauteen.

– Kun sain ärtyvän suolen oireyhtymän, kaikki tuntui hirveältä. Elämä muuttui radikaalisti entiseen verrattuna. Menin tosi huonoon kuntoon, sain rajuja kramppeja ja veristä ripulia eikä ruoka pysynyt sisällä. Olen kuitenkin hyväksynyt sairauteni. Nyt olen kulkenut sen kanssa samaa matkaa niin kauan, että ymmärrän jo, että vatsan on saatava mitä se tarvitsee.

Ärtyvä suoli on usein krooninen

Sairaus on yleisempi naisilla kuin miehillä. Oireena on usein vatsakipu, lisäksi ummetusta tai ripulia.

Sairauden toteamiseksi ei ole mitään erityistä testiä. Ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavilla on pikemminkin usein täysin normaalit arvot laboratoriotutkimuksissa, vatsavaivoista huolimatta.

Joillain sairaus voi parantua, mutta jos tilanne ei ole kohentunut kahdessa vuodessa, ongelma on luultavasti pysyvä, kuten Kimillä.

– Jos lääkärit olisivat kertoneet diagnoosin yhteydessä, etten pääse oireistani koskaan eroon, olisin murtunut täysin. Sen sijaan sainkin taistelutahtoa, jonka avulla olen löytänyt tapoja helpottaa oloani.

Stressi pahentaa oireita

Kimille on selvinnyt, että hänen sairautensa on yhteydessä stressiin, ja siksi hän voi paremmin joogatessaan.

– Jooga vähentää kierroksia. Se saa aikaan tunteen, että hallitsen kehoani, myös suolistoa.

On lääkkeitä, jotka lieventävät ärtyvän suolen oireita, mutta toistaiseksi sairauteen ei ole parannuskeinoa. Kim onnistuu pysymään oireettomana, kunhan noudattaa omia rutiinejaan. Hän on kuitenkin ammatiltaan kirjailija ja tekee usein luentomatkoja, jotka voivat aiheuttaa ongelmia.

– Kun stressaan enkä syö kunnolla ja säännöllisesti, vatsa protestoi välittömästi. Joskus matkoilla joudun jättämään syömisen väliin päiväsaikaan, koska jos syön, joudun saman tien juoksemaan vessaan.

Vaivoistaan huolimatta Kim ei näe itseään sairaana.

– Ei, olen terve – minulla nyt vain sattuu olemaan haasteita suolistoni kanssa. Toivon, että voin hiukan antaa uskoa ja voimaa toisille ärtyvän suolen oireyhtymää sairastaville, jotka lukevat tämän: täytyy vain kokeilla ja löytää omat keinonsa, joiden avulla voi paremmin. 

Toimittaja: Anna-Cajsa Torkelsson
Kuvitus: iStockphoto

Lue myös: Ärtyvän suolen oireyhtymä saadaan usein kuriin ruokavaliomuutosten avulla

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja