Väsymystä, painonnousua – kilpirauhasen vajaatoimintaa voi olla vaikea tunnistaa
Kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttamat oireet sopivat myös moneen muuhun tautiin, joten oireiden taustalla vaikuttavaa syytä ei aina ole helppo löytää.
Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi) syntyy, kun kilpirauhanen ei pysty tuottamaan riittävästi kahta aineenvaihduntahormonia, tyroksiinia (T4) ja trijodityroniinia (T3).
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Kilpirauhasen vajaatoiminta voi puhjeta missä iässä tahansa, mutta se on yleisin 40–70-vuotiailla naisilla. Hidas aineenvaihdunta aiheuttaa erilaisia oireita, tyypillisesti väsymystä, painonnousua ja palelemista.
Riski sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan on suurempi, jos sairastaa jotain toista autoimmuunisairautta tai jos suvussa jollain muulla on kilpirauhasen vajaatoimintaa.
Kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisimmät syyt ovat seuraavat:
- krooninen kilpirauhastulehdus autoimmuunityreoidiitti, jota kutsutaan myös Hashimoton tyreoidiitiksi
- kilpirauhasen aiempi leikkaus
- aiempi hoito radioaktiivisella jodilla
- synnynnäinen kilpirauhasen vajaatoiminta
- aiempi hoito tietyillä lääkkeillä
- aiempi suuri määrä jodia (esimerkiksi luontaishoitotuotteet, varjoaine)
- aiempi raskaus (yleensä väliaikainen).
Milloin on syytä epäillä kilpirauhasen vajaatoimintaa?
Oireet tulevat yleensä vähitellen pitkän ajan kuluessa. Ne ovat melko epämääräisiä ja voidaan siksi sekoittaa helposti tavallisiin iän mukana tuleviin vaivoihin erityisesti vanhuksilla.
Kilpirauhasen vajaatoiminnan tyypillisiä oireita ovat
- väsymys
- paleleminen
- painonnousu
- ummetus
- kuiva iho
- käheä ja syvä ääni
- hiusten oheneminen
- kuukautiskierron häiriöt
- hedelmättömyys
- alakuloisuus
- muistivaikeudet
Miten lääkäri tekee diagnoosin?
Diagnoosi tehdään mittaamalla trijodityroniinin (T3), tyroksiinin (T4) ja tyreotropiinihormonin (TSH) pitoisuus verinäytteestä. TSH säätelee T3:n ja T4:n pitoisuuksia, ja sitä erittyy aivolisäkkeestä. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa T3- ja T4-arvot ovat matalia, kun taas TSH-arvo on korkea.
Usein analysoidaan lisäksi TPO-vasta-aineet kilpirauhasen vajaatoiminnan syyn määrittämiseksi. Joskus kilpirauhaselle tehdään lisätutkimuksia, kuten ultraäänitutkimus, tai otetaan koepala.
Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinilla
Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan kerran päivässä tablettina otettavalla tyroksiinihormonilla. T4-lääkitys aloitetaan yleensä pienellä annoksella, jota vähitellen nostetaan. Oikean annoksen löytymiseen ja olotilan normalisoitumiseen voi mennä kauan. Raskauden aikana kilpirauhashormonien tasoja seurataan erityisen huolellisesti.
Tabletti otetaan tyhjään vatsaan, eikä samanaikaisesti saa ottaa kalsium-, magnesium- ja rautatabletteja. Muut lääkkeet saattavat vaikuttaa tyroksiinihormonin imeytymiseen, joten jos käytössä on muita lääkkeitä, asiasta on neuvoteltava lääkärin kanssa.
Tableteilla ei käytännössä ole sivuvaikutuksia, mutta liian nopean ja hitaan aineenvaihdunnan oireista on oltava tietoinen, sillä ne voivat olla merkki siitä, että tyroksiinihormonin annosta on muutettava. Hoito tyroksiinihormonilla on useimmiten elinikäinen.
Hoito tyroksiinihormonilla toimii hyvin useimmille, mutta pieni osa ei saavuta hyvää elämänlaatua, voimia ja henkistä hyvinvointia. T3:n (liotyroniini) lisäämistä on tutkittu lukuisissa tutkimuksissa ristiriitaisin tuloksin. Jos T4-hoito sopii hyvin ja muut syyt huonolle voinnille on poissuljettu, voidaan harkita lyhytaikaista hoitoa T3:lla.
T3-hoidolle ei ole vahvaa tieteellistä tukea, eikä pitkäaikaisia turvallisuustietoja ole lainkaan. T3-valmisteita aloitettaessa suositellaan kilpirauhastautien hoitoon perehtyneen lääkärin konsultaatiota.
Kirjoittaja: Charlotte Höybye, sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri, Karoliinisen yliopistosairaalan ylilääkäri ja dosentti, Solna
Kuvitus: iStockphoto
-
Lisäkilpirauhasen liikatoiminnan oireet voivat olla niukkoja – sairaus havaitaan usein sattumalta
Tauti on harvoin vakava, mutta voi vaatia leikkaushoitoa, mikäli sairaus aiheuttaa voimakkaita oireita.
-
Kaulan alueen leikkaus- tai sädehoito voi laukaista lisäkilpirauhasen vajaatoiminnan
Lisäkilpirauhasten poisto tai vaurioituminen voi johtaa tarkkaa hoitoa vaativaan kalsiumin puutokseen.
-
Kilpirauhasen liikatoiminnan hoito johtaa usein vajaatoimintaan
Kilpirauhasen häiriöt voivat aiheuttaa monenlaisia oireita. Liikatoiminnan syntymistä ei voi ehkäistä elintavoilla tai muilla toimilla.
-
Jodin puutos voi sairastuttaa kilpirauhasen
Jodi on tärkeä kivennäisaine, jota kilpirauhanen tarvitsee tuottaakseen hormoneja. Maitotuotteet, kananmunat sekä kala ovat tärkeitä jodin lähteitä suomalaisessa ruokavaliossa.