Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon vaikuttavat tekijät

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon vaikuttavat tekijät

Kun sinulla on todettu kilpirauhasen vajaatoiminta, saat hoidoksi tyroksiinilääkityksen. Selvitimme, mitä pitää huomioida, kun lääkitys aloitetaan.


Julkaisupäivä: 14.1.2019
Kirjoittaja: Maaret Tiensuu

Kysyimme kilpirauhasen sairauksiin perehtyneeltä yleislääkäriltä Ulla Slamalta, millaiset tekijät vaikuttavat kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon.

Voivatko muut käytössä olevat lääkkeet vaikuttaa hoitoon?

Rauta-, magnesium- ja kalsiumvalmisteita tai happosalpaajia ei pidä ottaa neljään tuntiin tyroksiinin ottamisen jälkeen, sillä ne voivat vaikuttaa tyroksiinin imeytymiseen. Muista käytössä olevista lääkkeistä kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Kilpirauhanen infograafit hoito

Milloin lääkityksen vaikutuksen huomaa?

Lääkitys alkaa vaikuttaa hyvin yksilöllisesti. On mahdollista, että oireiden kehittymiseen on mennyt vuosia, jolloin olon paranemisessa voi kestää kuukausia tai jopa kauemminkin. Toisaalta olo voi kohentua päivissä tai viikoissa.

kilpparivinjetti3Lääkityksen alussa tai annosnoston jälkeen voi tuntua sydämen tykyttelyä, mutta se on yleensä ohimenevä ilmiö. Lääkkeen annostusta ei pidä koskaan muuttaa itse keskustelematta lääkärin kanssa. Annostus ja hoito ovat aina yksilöllisiä ja mahdolliset muut sairaudet, lääkehoidot ja ikä voivat vaikuttaa tilanteeseen. Siksi on tärkeää toimia hoitavan lääkärin ohjeiden mukaan ja kertoa hänelle, mikäli tilanteessa, muussa lääkityksessä tai voinnissa tapahtuu muutoksia tai hoito ei tunnu auttavan.

Mitä, jos tyroksiinilääkitys ei auta oireisiin?

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ovat niin yleisluontoisia, että niiden taustalta voi löytyä monia muitakin sairauksia. Muiden sairauksien mahdollisuus tulee siis sulkea pois.

Kilpirauhaslääkityksellä yritetään saada potilaan TSH-arvo niin lähelle 0,4–2 milliyksikköä litrassa kuin mahdollista. Jos tämäkään ei auta, voidaan kokeilla tyroksiinin (T4) lisäksi T3-valmistetta eli trijodityroniinia. T3-valmiste annostellaan yleensä kaksi tai kolme kertaa päivässä. T3 on kilpirauhashormonin muoto.

Markkinoilla on myös eläinperäisiä valmisteita, jotka on valmistettu kuivatusta sian kilpirauhasesta. T4- ja T3-hormonien suhde on eläinperäisessä valmisteessa erilainen kuin kilpirauhaseltaan terveen ihmisen kilpirauhashormonituotanto. Tästä seuraa, että eläinperäisiä valmisteita käytettäessä elimistöön voi tulla ylimäärä T3:a, jota kaikki henkilöt eivät pysty käsittelemään. Heille saattaa kehittyä hoidon seurauksena kilpirauhasen liikatoiminnan oireita. Liikatoiminnan ehkäisemiseksi lääkärit yleensä suosivat ensisijaisesti synteettisten valmisteiden käyttöä yhdistelmähoidossa.

T3-valmisteet eivät sovi kaikille, joten valmisteita aloitettaessa suositellaan kilpirauhastautien hoitoon perehtyneen lääkärin konsultaatiota. T3:a ei tulisi käyttää, jos sinulla on rytmihäiriöitä, suunnittelet raskautta tai olet raskaana.

Mitä tapahtuu, jos tyroksiinilääkitys lopetetaan?

Kilpirauhasen vajaatoiminta johtuu yleensä autoimmuunitulehduksesta, jolloin se vaatii elinikäisen hoidon. Jos hoito lopetetaan, oireet palaavat.

Mitä muuta täytyy huomioida lääkityksen lisäksi?

Yleensä, kun lääkitys on hyvällä tasolla, potilas pärjää hyvin eivätkä oireet häiritse arjessa. Osa kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista kuitenkin kokee, että lääkityksestä huolimatta vointi ei ole samalla tasolla kuin ennen sairauden puhkeamista: Vajaatoiminta voi aiheuttaa esimerkiksi rannekanavaoireyhtymän, jossa hermo joutuu turvotuksesta johtuen puristukseen ja oireina on muun muassa käden ja sorminen pistely tai kipua. Kolesterolipitoisuus voi nousta, mikä huonontaa verisuonien toimintaa ja altistaa sydän- ja verisuonisairauksien kehittymiselle. Diabeteksen hoitotasapaino saattaa nopeasti heikentyä kilpirauhasen vajaatoiminnan kehittyessä. Lihasten toiminta saattaa huonontua ja lihaksissa voi olla havaittavissa lihasvaurio, joka voi herkistää statiinien lihashaitoille. Toipuminen muista sairauksista voi olla hitaampaa.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan voi liittyä myös muita autoimmuunisairauksia, kuten B12-vitamiinin puutos, keliakia, vitiligo, pälvikaljuisuus, ykköstyypin diabetes ja hyvin harvinaisena lisämunuaisten tai munasarjojen toimintahäiriö.

Muut lähteet: Kilpirauhasliitto, Terveyskirjasto
Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

 • Avatar eeva mäkelä 2019-01-22 18:53 (13 months lähtien)

  60-luvulla ei edes tutkittu ,vaikka oli samanlaisia oireita

 • Avatar ilman kilpparia 2019-01-22 20:34 (13 months lähtien)

  kilpirauhasliitto ja lääkärit on unohtanut meidät joilla kilpirauhasta ei ole. tyroksiini ei korvaa kaikkia elintärkeitä hormooneja joita vajaatoiminen kilpirauhanen toimittaa elimistöön.me ei olla lähellekään oireettomia ja meitä hoidetaan vajisten laboratorioarvoilla !ne lääkärit jotka edes yrittäisivät auttaa pelkäävät lupiensa menettämistä joten hoito on "lapsen kengissä"

 • Avatar Elina 2019-01-22 21:02 (13 months lähtien)

  Hei, luin artikkelin. Olen sairastanut kilpirauhasen vajaatoimintaa yli 40 vuotta, tai voi olla että lähes kokoikäni. Olin lapsena hyvin väsynyt, nukuin 12 tuntia yössä ja vielä väsytti. Muistan kun alakoulussa lääkäri tunnusteli kaulaani, puhui struumasta, käski suolata ruokani ilmeisesti EI JODI suolalla. Muistan kun äitini otti minulle ruuan erilleen. Eli ilmeisesti struuma oli jota ei muuten hoidettu.

  Seiska luokalla äitini vei minut Tutkoon (oli joku yksityinen lääkäri asema). Verikokeita otettiin, muistelen että ei niissä mitään erikoista ollut.
  Sairaus jatkui, oireet olivat kovat, olisin vaan nukkunut.

  Kunnes eräässä työpaikassa hoitajalle kerroin väsymyksestä. Hän kysyi mitä luulet olevan syynä oireisiin, sanoin että struuma. Siitä lähti asia etenemään, sain ajan lääkärille, pääsin verikokeisiin ja muihin tutkimuksiin. Sain kuukauden sairaslomaa ja Thyroxin lääkityksen. Hoito aloitettiin pienellä annoksella (muistaakseni 0.25 mcg) annosnoston yhteydessä tuli kamala tärinä.
  Muistan kun sairasloman jälkeen menin töihin, ilmeisesti niihin aikoihin nostettiin Thyroxin 0.50mcg n, tärisin niin ettei kunnolla voinut juoda edes kahvia. Muistan hyvin tuon ajan, mutta en tiennyt sen liittyvän lääkitykseeni. Siihen aikaan en tarvinnut muita lääkkeitä.

  Olen käyttänyt Thyroxinia yli 40 vuotta ja vieläkin väsyttää, palelee, turvottaa, lihottaa, aivosumua, ym.vajaatoiminta oireita on. Thyroxin 100mcg menee kokoajan. Välillä olen kokeillut 150 mcg, mutta sydän menee ylikierroksille, ei voi käyttää.

  Olin myös muutama vuosi sitten pari vuotta Thyroid erfalla 60mg x 2, mutta oireet eivät hävinneet mihinkään. Sekä yksityislääkärin kautta lääkereseptit, erityisluvat, labrat ym. tulivat ylivoimaisen kalliiksi. Olen myös kokeillut ulkomailta apteekista ostettua t3 hormoonia. Ei juurikaan mitään vaikutusta ole ollut.

  Lääkäri jolta sain nuo reseptit on menettänyt luvan hoitaa kilpirauhas-sairaita.

  Tuli pitkä tarina ????Mutta kysynkin, että mitä nyt teen? Vajaatoiminta oireet on ja pysyy. Thyroxin ilmeisesti hengissä pitää kuitenkin ????

  Kerran vuodessa kanta.fi n kautta viestillä saan lähetteen verikokeisiin, sekä myös viestillä lääkäri vastaa onko lääkeannos sopiva. Onko tuo käytäntö oikein?

  Ystävällisin terveisin Elina Ollila

 • Avatar Aila Ahvenus 2019-01-23 08:21 (13 months lähtien)

  Mitkä on ne arvot kun pitäisi aloittaa lääkitys?
  Minulla on arvot ollut yläkantissa mutta ei ole aloitettulääkitystä kun ei ole ollut oireita?

 • Avatar Make 2019-01-26 08:40 (13 months lähtien)

  "...voidaan kokeilla tyroksiinin (T4) lisäksi T3-valmistetta eli trijodityroniinia..."

  En tiedä mitä tuo tarkoittaa, kun kukaan tapaamistani lääkäreistä ei edes suostu puhumaan muusta lääkityksestä kuin Thyroxin.
  T3V arvoa ei suostuta mittaamaan vajaatoiminnassa koska ei ole kuulemma tarpeen.

  Olen sairastanut hashimotoa muutaman vuoden ja labra-arvoni ovat nätisti viitteissä, viimeksi TSH 0,8 ja T4V 15. Annos 200mikrog/vrk.
  Silti kärsin edelleen jopa työkykyä lamaavista oireista kuten väsymys, voimattomuus, hengenahdistus, lihasten jäykkyys, rasituksesta palautumattomuus, nivelkivut, sydämen muljahtelut, ruoansulatusoireilut, ahdistuneisuus ja masentuneisuus joiden koen liittyvän tähän oireiluun ja joista Duodecim kirjoitti myös olevan yleisiä hashimotoa kärsivillä.

  Olen keski-ikäinen mies ja hyvin paljon muita oireisiin vaikuttavia asioita on tutkittu. Peruskuntoni on hyvä, ei liikapainoa, en tupakoi enkä käytä alkoholia, rautavarastot ja muutkin veriarvot (mm B12, D, testo, kortisoli jne) ovat täysin normaalit.

  Kokeilin omatoimisesti nostaa thyroxin annosta niin korkealle (200-->225mikrog/vrk) että TSH meni mittaamattomaksi, T4V nousi aavistuksen yli viitteen ja T3V oli aivan viitteen ylärajalla, mittautin arvot siis yksityisesti.
  Pidin tätä tilaa hetken, eikä oloni sillä kohentunut yhtään, vaan jopa päinvastoin koin vielä enemmän väsymystä kuin ennen. Liikatoiminnan oireita ei ehtinyt tulla.
  Jotenkin tuntuu että en hyötyisi synteettisestä T3V valmisteesta.

  Olen lukenut tästä sairaudesta hyvin paljon ja osallistunut verkkovertaistuen keskusteluihin.
  Sellaista viisautta ei kuitenkaan ole vielä tullut vastaan jolla saisin tätä olotilaani paremmaksi.
  Vai onko kohdallani vaan se kohtalo että kärsin näistä oireista lopun elämääni, ehkä niihin hiljalleen tottuen.
  Fyysisesti raskas työni vaan ei kestä tätä, vaan olenkin nyt menossa taas lääkäriin keskustelemaan näistä ja miettimään voinko jatkaa nykyisessä työssäni vai pitääkö vaihtaa kevyempään.

  Harmittaa kun yleisesti mainostetaan (mm Duodecim) että kun otat levotyroksiinia niin että pääset viitearvoihin, niin oireet häviävät ja elämä palautuu ennalleen sairautta edeltävään tilaan, ainakaan omalla kohdallani ei näin todellakaan ole!

 • Avatar Pulkkinen Aila 2019-01-28 18:09 (13 months lähtien)

  joka sana tarpeellista. avasi silmät myös omalla kohdalla. lääkitys aloitettiin . js lopetettiin kertaheitolla. ja siitä seurasi koko viime kesön uusi ja vakava autoimmuuni sairaus..ja,statiinuen aloituksen jälkeen hel..... moiset kivut pienimmälääkin annoksella johti katastrofiin.ranteet paukkuu..hiujset lähtee.. väsyttää ja saunassakin paleltaa. tätä on hoito Suomessa

 • Avatar Jaana Lamberg 2019-01-31 19:06 (13 months lähtien)

  Kimppari poistettu, radiojodit saatu.tyroksiini 150. 15 muuta lääkettä eri vaivoihin koskaan ei ole keskusteltu yhtes vaikutuksesta.

 • Avatar Leila Mäensivu 2019-02-16 10:28 (12 months lähtien)

  Entä kun on molemmista leikkattu kystat -89 ja -98 niin sen jälkeen on hiukset ohentunu ripset ja kulmakarvat kärsineet arvot on 2.4 eli korkea annos on ollut vuosia 100mikrog. Olen lääkärien kanssa keskustellut näistä sivuoireista jotka painavat mieltä mutta on vain olankohautus kaikki kunnossa mutta ei minusta. Onko muuta apua ?

 • Avatar Leila Peiponen 2019-03-5 20:18 (12 months lähtien)

  Terveydenhuollossa EI kerrota murto osaakaan tuosta tekstistä. Miksihän ? Minulla on ollut käsivarsikipuja jo vuosia. Kävin lääkärissä hän sanoi " en tiedä mikä on".

 • Avatar Maija 2019-03-25 19:27 (11 months lähtien)

  Kyllä tuli uuttakin asiaa. Nykyisin apteekissa saa enemmän tietoa, kuin lääkärissä lääkkeistä ja niiden vaikutuksista. Ainakin omalla paikkakunnalla.

 • Avatar Jaana Lamberg 2019-03-30 18:18 (11 months lähtien)

  Mites sitten kun kilpirauhanen on kokonaan poistettu?

 • Avatar Kuolema kuittaa univelan 2019-04-16 03:12 (10 months lähtien)

  Kello on 6 aamulla, tunti sitten nousin ylös, kun heräsin uniapneakohtaukseen: hengen haukkomista ja sydän hakkasi kahta sataa. Hyvän aikaa meni, ennen kuin sai haukottua tarpeeksi happea ja sydän rupesi asettumaan... sen jälkeen tulinkin TAAS nettiin katsomaan, löytyisikö tähän kurjuuteen mitään apua. Minulla aivan samat ongelmat, 12 vuotta diagnoosista, Thyroxin aiheuttaa liikatoimintatunnetta pienelläkin annoksella, ja olo jatkuvasti poukkoileva joko vajaatoiminnan tai liikatoimintaolon välillä. Lääkäri ei osaa tehdä mitään, itse nostan ja lasken annosta sen mukaan, mikä on olo.... Keväällä on aina tosi hankala jakso, jolloin pitää annosta nostaa ja kohta se on taas toisin päin. Kunto alkaa olla kohta se, että työkyvyttömyys kutsuu, kun tulee vain lisää sairauksia. Että se siitä hyvästä hoidosta....lääkärien pitäisi oikeasti tehdä jotain, eikä vain hokea, että helppo hoitaa...eivät kuuntele potilasta... Minulla samoja oireita kuin Makella, arvot vain aivan retuperällä: tsh 29, t4v 10, mutta t3v 4,8! Tsh-vasta-aineita, kilpirauhasvasta-aineita... Ja huom! endokrinologin hoidossa viimeiset 5 vuotta...