Puutiaisaivokuume: vain rokote suojaa
Tietoa | Puutiasaivokuume

Puutiaisaivokuume: vain rokote suojaa

Puutiaisaivokuumeelta voi suojautua rokotteella, joka annetaan useassa erässä. Rokotussarja on syytä ottaa kokonaan, jos mielii saada parhaan mahdollisen suojan.

TBE-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan Ahvenanmaalla, Paraisilla ja Simossa vakituisesti asuville kolme vuotta täyttäneille henkilöille.  Tällöin rokote on ilmainen. Lisäksi kansallisen ohjelman rokotteisiin ovat oikeutettuja kolme vuotta täyttäneet henkilöt, jotka oleilevat ja liikkuvat luonnossa Paraisilla tai Simossa kesäaikana vähintään neljä viikkoa. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos suosittelee lisäksi rokotetta henkilöille, jotka oleskelevat tai asuvat pysyvästi alueella, jossa riski sairastua puutiaisaivotulehdukseen on merkittävä.

Rokotussarjaan kuuluu kolme rokotusannosta sekä säännöllisiä tehosteannoksia 3–5 vuoden välein rokotettavan iästä riippuen.

Yleistä TBE-rokotteesta:

  • Rokotteen haluavien henkilöiden tarvitsee harvoin luopua rokotteesta, sillä rokote on hyvin siedetty.
  • Sellaisia henkilöitä ei tarvitse rokottaa, jotka asuvat riskialueella mutta jotka oleskelevat vain harvoin ulkona.
  • TBE-rokotteen voi antaa lapsille aina yksivuotiaasta lähtien, rokote antaa lapsille yleensä hyvän suojan tautia vastaan.

TBE-rokotteen annostelu
TBE-rokote annetaan useassa erässä. Parhaan suojan saamiseksi suositellaan kahta annosta ensimmäisenä vuonna.

Ensimmäisen ja toisen annoksen pienin väli on 14 päivää. Kolmas annos voidaan antaa 5–12 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Suojaava vaikutus alkaa 14 päivän kuluttua toisesta annoksesta.

Yli 60-vuotiaiden perussarjassa pitäisi antaa kolme annosta (0, 1 kuukausi, 3 kuukautta) hyvän suojan varmistamiseksi, sillä tämän ryhmän vasta-ainevaste voi olla huonompi.

Tehosterokote: Neljäs annos annetaan kolmen vuoden kuluttua perussarjan jälkeen. Sen jälkeen molempien rokotteiden välin voi pidentää viiteen vuoteen.

Jos tartuntariski on erittäin korkea, on olemassa nopeavaikutteinen rokote, joka tosin antaa heikomman suojan, mutta on parempi kuin ei rokotetta lainkaan.

TBE-rokotteen haittavaikutukset
TBE-rokotteen paikalliset haittavaikutukset ovat yleensä lieviä ja nopeasti ohimeneviä. Yli 38-asteen kuume on harvinainen. Noin kymmenellä prosentilla on huonovointisuutta, särkyä kehossa ja päänsärkyä. Allergiset ihoreaktiot ovat yksittäistapauksia. Vaikeat yliherkkyysreaktiot ovat hyvin harvinaisia.

Varmuudella TBE-rokotukseen liittyvä neurologinen haittavaikutus on väliaikainen hermotulehdus, jonka saa keskimäärin yksi 100 000 rokotetusta.

Varovaisuus

  • Yliherkkyys proteiinille.
  • Raskauden ja imetyksen aikana mikään ei viittaa siihen, että rokote vahingoittaisi sikiötä tai muutoin vaikuttaisi haitallisesti raskauteen tai imetykseen.

Mikäli henkilö sairastuu puutiaisaivokuumeeseen, virusinfektioon ei ole lääkettä, vaan silloin hoidetaan oireita.

Asiantuntija: Göran Günter, Infektiosairauksien ylilääkäri
Muu lähde: THL/rokottaminen
Kuvitus: iStockphoto

Lue myös:

Puutiasaivokuume voi aiheuttaa tulehduksen aivoihin – ei parantavaa lääkettä