Vaivaako hiivasieni? Näin pääset siitä eroon
Tietoa | Hiivasieni

Vaivaako hiivasieni? Näin pääset siitä eroon

Sukuelinten alueen hiivasieni-infektio on yleinen lähes kaikenikäisillä naisilla. Jos infektio vaivaa toistuvasti, on tärkeää hakeutua lääkäriin sopivan hoidon löytymiseksi.

Hedelmällisessä iässä olevista naisista 75 prosenttia kärsii jossain vaiheessa elämäänsä hiivasta. On arvioitu, että 5–8 prosenttia saa enemmän kuin neljä sieni-infektiota vuodessa. Valitettavasti hiivasta ei ole aina helppo päästä eroon, mutta se on mahdollista.


On yksilöllistä, kuinka vaikeaa intiimialueen hiivasienestä on päästä eroon. Joskus vaaditaan pitkäaikaista hoitoa, ja toisinaan vaiva menee ohi itsestään. Jos oireet uusiutuvat, on kuitenkin tärkeää mennä lääkäriin, eikä ostaa reseptittömiä paikallishoitotuotteita uudestaan ​​ja uudestaan, sanoo tutkija ja gynekologi Sophia Ehrström.

Ilman reseptiä saatavat paikallishoitotuotteet ovat usein tehokkaita, mutta koska ne haurastuttavat limakalvoja, hoitojen toistamista on vältettävä. Muutoin hoito voi aiheuttaa täsmälleen samat vaivat kuin hiiva-infektio. Toistuvan hiivan hoidon kulmakivi on estohoito, jolla uusituminen pyritään torjumaan.

Hyviä vinkkejä ja neuvoja:

  • On tärkeää pidättäytyä yhdynnästä hoitojakson aikana. Limakalvojen hankautuminen voi vaikeuttaa paranemista ja aiheuttaa kroonista kipua sekä kivuliaita yhdyntöjä.
  • Sieni-infektiosta kärsivien ei pidä ajella häpykarvoja. Karvojen ajelun aiheuttamat mikroskooppiset haavat iholla edesauttavat sienen kasvua.
  • Kuiva iho on hyvä kasvuympäristö sienelle. Siksi kannattaa käyttää peseytymisessä jonkinlaista öljyä tai levittää sitä alueelle pesun jälkeen ihoa suojaamaan.
  • Erilaisten paikallishoitotuotteiden ja luonnonlääkkeiden kokeiluja on syytä välttää, koska alapään limakalvot ovat erittäin herkät.
  • Jotkut naiset saavat helpotusta välttämällä makeisia ja makeita juomia. Tieteellistä tukea tällaiselle yhteydelle ei kuitenkaan ole.
  • Kumppanin hoitamisella ei ole todettu olevan selvää vaikutusta naiseen.

Toimittaja: Lovisa Dahlström
Kuvitus: iStockphoto