Astmapiippu
Potilastapaukset | Allergia ja astma

Tiinan astma palasi yllättäen: "Luulin ensin, että minulla on paniikkihäiriö"

Tiina Ruulion astma katosi vuosiksi, mutta palasi yllättäen takaisin aikuisiällä. Kun astma on hyvässä hoidossa, Tiina jaksaa myös harrastaa liikuntaa entistä aktiivisemmin.

 Tiina Ruulio sairastui astmaan ensimmäisen kerran teini-iässä, jonka jälkeen astma katosi vuosiksi, ja palasi uudelleen yllättäen neljänkymmenen korvilla.  

 – Aina välillä tuntui siltä, etten saa happea tarpeeksi tehokkaasti. Joskus yskin kuivaa astmayskää ja ääneni madaltui astmalääkkeistä, Tiina kertoo.

Ensimmäisellä kerralla astma oli selvästi rasitusastmaa, sillä Tiina harrasti nuorena aktiivisesti urheilua, vanhemmalla iällä astmakohtaukset tulivat siivotessa.

 Vuosien välissä ei ollut minkäänlaisia oireita, kunnes astma alkoi oirehtia uudelleen eri tavalla.

– Oli kiire monella eri tapaa ja aloin saada hengenahdistuskohtauksia. Luulin ensin, että minulla on paniikkihäiriö, mutta se osoittautuikin lopulta astmaksi, Tiina toteaa.

 Astmalla ja allergialla on yhteys, suurella osalla astmaatikoista on myös allergisia oireita. Useimmiten aikuisiässä allergian vaikutus vähenee. Tiinalla on käynyt toisin päin.

Myös allergiat vaivaavat

Kun astma uusi, myös allergiat tulivat osaksi Tiinan elämää. Pähkinäpuu, paju, leppä, koivu ja kissa aiheuttavat Tiinalle allergiaoireita. Allergian aiheuttajat vaihtelevat vuosittain.

Siitepölyt, huone- ja paperipöly pahentavat oireita.  Tällöin silmät kutiavat, nenä valuu, keuhkoputket ovat tukossa ja yleiskunto heikko. Tiinan oireet pysyvät lääkkeillä melko hyvin kurissa.

– Liikaa kortisonia ja antihistamiinia ei kuitenkaan voi ottaa, jos aikoo tehdä töitä, Tiina toteaa. 

Kun astma on aktiivisimmillaan, Tiina saa apua inhalaattoreista.

– Otan kahta eri lajia vähän tilanteesta ja tarpeesta riippuen.  Joskus syön myös kortisonikuurin. Astma pahenee helposti, jos ottaa liian vähän lääkkeitä, Tiina sanoo.

Liikunta auttaa

Astma ei ole rajoittanut Tiinan elämää millään tavalla, vaan päinvastoin kannustanut häntä liikkumaan enemmän.

Liikunta onkin tärkeä osa astman omahoitoa. Astman tulee kuitenkin olla hallinnassa ennen liikunnan aloittamista.

Astma on tulehdussairaus, jota sairastaa n. 7–10 prosenttia väestöstä. Tämän lisäksi noin viisi prosenttia kärsii ajoittain astman kaltaisista oireista.

Toimittaja: Lotta Laine

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja