Rintojen pienentämisen taustalla on usein terveyssyy
Tietoa | Leikkaus

Rintojen pienentämisen taustalla on usein terveyssyy

Rintojen koon määrittää lähinnä rasvan määrä. Siksi rintojen pienennyksessä poistetaan ei-toivottua rasvaa sekä ylimääräinen iho ja osia rintarauhasesta.


Julkaisupäivä: 7.6.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Rintojen pienennys on kirurginen toimenpide, jonka tavoitteena on pienentää naisten ja miesten rintojen kokoa.

Ennen plastiikkakirurgian harkitsemista on otettava huomioon, että rintojen koko voi johtua ylipainosta. Laihdutus oikean ruokavalion ja liikunnan avulla voi myös pienentää rintojen kokoa. Mitä enemmän potilas painaa sitä suuremmaksi kasvaa komplikaatioiden riski. Joissain kunnissa leikkausta ei suoriteta henkilöille, joiden painoindeksi ylittää arvon 30.

Mihin leikkauksella pyritään?

Tavoitteena on pienentää ja muuttaa rintojen muotoa toivotuksi. Suuret ja raskaat rinnat tytöillä ja naisilla voivat aiheuttaa selkäkipuja, sekä niska- ja hartiakipuja.

Suuririntaiset naiset voivat tuntea olonsa epämukavaksi julkisissa tilanteissa ja he voivat siksi vältellä fyysistä aktiivisuutta. Suuret rinnat voivat myös vaikeuttaa liikunnan harjoittamista.

Miesten rinnat voivat suurentua (gynekomastia) seuraavista syistä:

  • Hormonaaliset häiriöt
  • Ylipaino
  • Sairaus

Gynekomastia on yleensä vaaratonta, mutta miehille suuret rinnat voivat olla hyvin kiusalliset. Rintojen pienennysleikkaukset ovat tavallisia niin naisilla kuin miehillä.

Rintojen pienennykselle vaadittujen lääketieteellisten perusteiden täyttyessä leikkaus toteutetaan julkisen sairaanhoidon kustannuksella. Syitä voivat olla fyysiset vaivat, kuten kivut niskassa, hartioissa ja selässä sekä ihotulehdukset.

Miten rintojen pienennys tehdään?

Plastiikkakirurgi tekee viillon nänniä ympäröivälle tummalle alueelle, nännipihalle, joka sisältää pieniä talirauhasia jotka voitelevat nänniä ja pitävät sen pehmeänä. Sen jälkeen viilto jatkuu pystysuunnassa alaspäin ja pitkin rintojen alapuolen luonnollista poimua. Plastiikkakirurgi poistaa ylimääräisen ihon ja rasvakudoksen rinnasta. Nänni ja nännipiha sekä niihin kuuluvat hermot ja verisuonet siirretään ylöspäin uuteen paikkaan. Osa rintarauhasesta poistetaan toimenpiteen aikana. Iho, joka on jätetty molemmin puolin rintaa, vedetään alas ja nännipihan ympärille. Iho ommellaan yhteen ja rinta saa uuden muodon.

Muoviputket, niin kutsutut dreenit, asetetaan joskus molempiin rintoihin leikkauksen aikana, jotta leikkauksen aiheuttama verenvuoto ja kudosneste pääsevät poistumaan. Dreenit poistetaan vuodon vähettyä.

Nukutuksessa tehtävä toimenpide kestää noin tunnin, jos se tehdään miehille. Naisilla leikkauksen kesto voi olla kahdesta kolmeen tuntia.

Millaisia tuloksia leikkauksella saadaan?

Leikkauksella saatavaa tulosta pidetään pysyvänä, ellei tiedossa ole rintojen kokoon vaikuttavia muita tekijöitä. Painonnousun, raskauden tai hormonihäiriön seurauksena rinnat saattavat suurentua myös leikkauksen jälkeen. Miehillä anabolisten steroidien käyttö voi kasvattaa rintoja. Tuloksen onnistuminen riippuu ihon laadusta sekä rintojen muodosta ja koosta ennen leikkausta.

Raskaita nostoja ja liikuntaa on vältettävä noin kuusi viikkoa. Leikkauksen jälkeen tukiliivejä käytetään ympäri vuorokauden vähintään kahden viikon ajan ja tämän jälkeen päivisin vielä 2-6 viikon ajan, riippuen käytetystä leikkaustekniikasta. Ompeleet poistetaan 10 päivän kuluttua, ellei kyse ole itsestään liukenevista ompeleista. Sairauslomaa tarvitaan yleensä kuukauden verran.

Toimenpiteen jälkeisenä vuonna leikkaushaavaa ei tule altistaa auringolle, sillä aurinko voi tehdä arvista näkyvämpiä. Kaikissa rintaleikkauksissa jää enemmän tai vähemmän arpia, mutta rintojen pienennyksessä arvet näkyvät lähes aina selvästi. Arpikasvua voi yrittää ehkäistä suojaamalla arvet haava- tai silikoniteipillä tai silikonigeelillä 3–6 kuukauden ajan. Ajan myötä arvet saattavat vaaleta ja lopullinen tulos on havaittavissa vasta 1–2 vuoden kuluttua.

Voiko rintojen pienennyksestä olla haittaa?

Rintojen pienennysleikkauksen jälkeen punertavat arvet rinnoissa ja nännien tunnon aleneminen ovat yleisiä. Useimmissa tapauksissa kirurgin ei tarvitse katkaista nännin hermoja ja verisuonia sitä ylöspäin siirrettäessä. Jos rinnat ovat hyvin suuret, voidaan hermoja ja verisuonia joutua katkaisemaan. Se voi johtaa tunnon vähenemiseen tai häviämiseen nänneistä ja nännipihasta.

Mahdolliset komplikaatiot

Kaikkiin leikkauksiin liittyy tietty komplikaatioiden riski. Riskinä voi olla epäsymmetria, kuten erikokoiset rinnat, tai että nännit sijoittuvat eri paikkoihin. Muina haittoina voi esiintyä nännien tunnottomuutta mitä havaitaan noin 5–15 prosentilla leikatuista. Eräs mahdollinen komplikaatio on imetyskyvyn menettäminen. Harvinaisia komplikaatioita ovat leikatun kudoksen voimakas verenvuoto, leikkaushaavan infektio ja kuollut iho (kuolio).

Tiedot tarkastanut Anna Nager, LT ja yleislääketieteen erikoislääkäri, Karoliininen instituutti

Lähteet: Medibas, Vaasan Keskussairaala
Kuvitus: Shutterstock