Pidä leikkaushaava puhtaana ja kuivana
Tietoa | Leikkaus

Pidä leikkaushaava puhtaana ja kuivana

Leikkaushaavan hoitoon vaikuttavat haavan koko ja sijainti, mutta perusasioiden osaamisella pärjää pitkälle.


Julkaisupäivä: 7.6.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Miten pitkään haava tulee pitää siteessä?

Side on useimmissa tapauksissa vaihdettava joka päivä, usein leikkauksen jälkeisestä päivästä alkaen. Useissa tapauksissa tarpeellisen haavasiteen tarkoitus on suojata haava infektioilta ja poistaa haavasta sen tuottama erite. Tarve siteen käytölle voi vaihdella, ja paras tulos saavutetaan lääkärin tai sairaanhoitajan antamia ohjeita noudattaen. Sidettä voi tarvittaessa käyttää myös annettua ohjetta kauemmin edellyttäen, että haavan puhtaanapidosta on huolehdittu.

Entä jos haava muuttuu punaiseksi?

Haavan reunat punoittavat tavallisesti hieman jonkin aikaa leikkauksen jälkeen. Se on normaalia. Jos punoitus leviää haavan ulkopuolelle ja laajenee, tai haava alkaa kipeytyä tai märkiä, on otettava yhteyttä haavan ommelleeseen hoitopaikkaan tai omaan terveyskeskukseen.

Haavaa ei tule hoitaa desinfektioaineilla tai antibioottisilla voiteilla, ellei lääkäri toisin määrää. Haavan tavanomainen puhdistaminen ja siteen vaihto ovat ainoita tavanomaisia itse tehtäviä toimenpiteitä.

Vuotaako haava verta?

Verinen haavasidos tulee vaihtaa puhtaaseen, kuivaan siteeseen. Haavan vuotaessa jatkuvasti vuoto tulee yrittää tyrehdyttää painamalla haavaa harsotaitoksella 15–20 minuutin ajan. Suurin osa verenvuodoista tyrehtyy ilman suurempia ongelmia. Jos näin ei tapahdu, on otettava yhteyttä lääkäriin.

Voiko haavan kastella?

Hoitajan antamia kotihoito-ohjeita tulee noudattaa peseytymistä harkittaessa. Yleisesti ottaen haava on pidettävä kuivana ensimmäiset 24 tuntia leikkauksesta. Vuorokauden kuluttua suihkussa voi käydä normaalisti, mutta saunomista ja uimista tulee välttää ompeleiden poistoon saakka. Saamasi kotihoito-ohjeet voivat poiketa tässä annetuista neuvoista.

Poistetaanko ompeleet?

Syvien haavojen ompeleissa on mahdollista käyttää itsestään sulavaa lankaa, jota ei tarvitse poistaa. Pinnallisten haavojen ompelussa käytetään tavanomaisesti poistettavaa lankaa. Ompeleiden poiston suorittaa sairaanhoitaja. Se, kuinka kauan ompeleiden tulee olla ennen kuin ne poistetaan, riippuu haavan tyypistä, sen sijainnista, koosta ja kuinka nopeasti sen odotetaan parantuvan.

Joskus haavan päälle asetetaan haavateippi, kun ompeleet on poistettu. Haavateippi tekee haavasta vahvemman. Teippi voidaan yleensä poistaa 3–7 päivän kuluttua. Haavan perusteellinen paraneminen vaatii kuitenkin vielä muutamia kuukausia.

Rajoittaako haava toimintakykyä?

Välttämällä arpea/haavaa rasittavaa toimintaa paranemisprosessi etenee nopeammin. Raskasta, haavan repeytymiselle altistavaa toimintaa tulee ehdottomasti välttää. Noudata saamiasi ohjeita ja kysy lääkäriltäsi tai sairaanhoitajalta, mikäli tilanne tuntuu epäselvältä.

Tuleeko aurinkoa välttää?

Vielä parantumassa olevasta arvesta tulee tummempi ja näkyvämpi, jos se ruskettuu. Rajoita auringonottoa ensimmäiset kuusi kuukautta leikkauksen jälkeen. Peitä haava, jos olet ulkona voimakkaassa auringonpaisteessa tänä aikana.

Lähteet: Medibas, Terveyskirjasto
Kuvitus: Shutterstock