Monet naiset kärsivät virtsankarkailusta: "Ei ole kivaa pissata housuun ostoksilla"
Ulla kärsii ponnistusinkontinenssistä eli virtsankarkailusta. Kiusallinen vaiva vaikeuttaa hänen elämäänsä.
Ullalla, 64, alkoi ponnistusinkontinenssi pari vuotta sitten. Kun Ulla ei enää pystynyt pidättelemään, hän ymmärsi kyseessä olevan virtsankarkailun.
– Se tuli yllättäen enkä ollut yhtään valmistautunut, hän kertoo.
– En ole jaksanut selvittää ongelmaa, kun elämässäni tapahtui juuri niin paljon kaikkea muuta. Tuntuu vähän kuin olisin hyväksynyt sen että lasken alleni, mutta vain itsekseni. Jos joku muu huomaisi, häpeäisin suunnattomasti.
Ullalla oli vuosia sitten keuhkosyöpä, ja virtsankarkailu alkoi pari vuotta sitten. Ullan mukaan virtsankarkailu ei ole henkisesti yhtä raskasta kuin keuhkosyöpä, mutta se vaikeuttaa hänen jo muutenkin raskasta elämäänsä.
– Nykyään en uskalla mennä ulos, jos en ole etukäteen selvittänyt, että lähellä on vessa. Ei ole yhtään kivaa pissata housuun, kun on vaikkapa ostoksilla.
Kiusallisesta vaivasta vaietaan
Ulla ei ole yksin. Monet miehet ja naiset kärsivät virtsankarkailusta eivätkä läheskään kaikki uskalla kertoa siitä. Märta Lauritzen, uroterapiayksikön johtaja Karoliinisessa sairaalassa, kertoo monien naisten kärsivän hiljaisuudessa.
– Sanat häpeä, tunkkainen ja ällöttävä tulevat esiin, kun virtsankarkailusta kärsivät kertovat tunnoistaan. Meidän aikuisten oletetaan hoitavan virtsaamiset ja ulostamiset kontrolloidusti ja itsenäisesti – se opitaan jo lapsena. Inkontinenssisuojien käyttämistä pidetään lapsellisena, ja vaikka suojat peittäisivätkin virtsanhajun, pahalta haisemisen pelko on suuri. Aikuisena on vaikeaa, jos ei hallitse rakkoaan eikä ehkä suoltaankaan ja siksi asiasta ei uskalleta puhua, Lauritzen kertoo.
Aikaisemmat tutkimukset kertovat, että virtsankarkailu vaikuttaa sekä elämänlaatuun että seksielämään. Joka toinen seksuaalisesti aktiivinen nainen pelkää vuotavansa yhdynnän aikana. Lauritzenin mukaan virtsankarkailu vaikuttaa elämänlaatuun kaikin tavoin, myös monet tutkimukset sekä kliininen kokemus vahvistavat sen.
– Häpeän tunne ja itsensä kokeminen inhottavaksi ja tunkkaiseksi on tavallista. Monet käyttävät tummia vaatteita piilottaakseen mahdolliset vuodot, sosiaalinen elämä kärsii, kun pitää tietää, missä on vessoja ja lisäksi on pelko siitä, että haisee pahalta. Nämä ovat vain joitakin asioita, jotka vaikuttavat elämänlaatuun. Pahalta haisemisen pelko voi vaikuttaa seksielämään, haluun ja itsensä halutuksi tuntemiseen. Monet eivät uskalla etsiä kumppania häpeän takia, Lauritzen kertoo.
Koska kaikki eivät etsi vaivoihinsa apua, ei tarkkaan tiedetä, kuinka moni kärsii virtsankarkailusta.
Kuvitus: iStockphoto
-
Itse tehty hengityssuojain pelasti Pauliinan pyöräilyharrastuksen: ”Urheilu on henkireikä”
Pauliina Sandbäck pyöräilee vuosittain lähes 3 000 kilometriä. Kaksi vuotta sitten puhjennut vaikea astma oli vähällä lopettaa rakkaan harrastuksen kuin seinään.
1 Komentti -
Esa sai 26-vuotiaana kaksi aivoinfarktia: ”Opettelin puhumaan ja kävelemään uudestaan”
Esa Karjalainen, 34, selvisi kahdesta 26-vuotiaana saadusta aivoinfarktista. Sairastumisesta jäi jäljelle kova väsymys, jonka takia Esa joutui laittamaan koko elämänsä uusiksi.
-
Anu kärsii kroonisesta migreenistä: ”Toimintakyky romahtaa totaalisesti”
Anu Ylönen saa migreenikohtauksia jopa useita kertoja viikossa. Rajut kohtaukset lamaannuttavat pahimmillaan täysin.
-
Hannah sai runsaita vuotoja myoomista: "Minulla ei ollut aavistustakaan, mikä se on"
Hannah kärsi kovista kivuista ja niin runsaista vuodoista, että hänen oli jäätävä sairauslomalle. Syyksi paljastuivat myoomat.
Kommentoi tätä artikkelia
Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja