Mikä on ”kakkostyypin” kilpirauhasen vajaatoiminta ja pitääkö sitä hoitaa?
Tietoa | Kilpirauhanen

Mikä on ”kakkostyypin” kilpirauhasen vajaatoiminta ja pitääkö sitä hoitaa?

Keskustelupalstoilla näkee puhuttavan niin sanotusta kakkostyypin kilpirauhasen toiminnasta, joka ei näy kilpirauhaskokeissa. Taudin olemassaolo ei kuitenkaan perustu lääketieteellisesti pätevään tutkimukseen.

”Kakkostyypin” kilpirauhasen vajaatoiminnalla, ”Wilsonin oireyhtymällä” ja ”käänteis-T3-oireyhtymällä” tarkoitetaan samaa asiaa. Tilaan liitetään kilpirauhasen vajaatoimintaan kuuluvia oireita, kuten väsymys, masennus, painonnousu, hiustenlähtö ja ihon kuivuminen.

kilpparivinjetti5Oireista huolimatta kilpirauhaskokeissa ei paljastu vajaatoimintaa, mutta tilan väitetään liittyvän tyroksiaineenvaihdunnan häiriöihin. Tyroksiini on kilpirauhasen erittämä hormoni, joka esimerkiksi säätelee kasvua ja aineenvaihduntaa. Kakkostyypin vajaatoiminta liitetään tyroksiinin aineenvaihduntatuotteeseen käänteis-T3:een eli rT3:een (reverse T3). Käänteis-T3:n mittaamisesta ei kuitenkaan nykytiedon mukaan ole hyötyä, sillä se on tyroksiinin tarpeeton aineenvaihduntatuote. Näin ollen sen mittaaminen ei kuulu terveydenhuollon laboratoriotutkimuksiin.

Kakkostyypin vajaatoiminta ei perustu lääketieteellisesti päteviin tutkimuksiin, joten oireita ei tule hoitaa kilpirauhashormonivalmisteilla, ellei kokeissa todella paljastu kilpirauhasen vajaatoimintaa. Oireiden syytä tulee siis etsiä muualta.

Artikkelissa asiantuntijana kilpirauhasen sairauksiin perehtynyt yleislääkäri Ulla Slama
Muu lähde: Terveyskirjasto
Yhteistyössä Suomen Kilpirauhasliitto